ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

 

 

Κοινή Δήλωση

Ως επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ανησυχούμε για την αυξανόμενη αποδοχή της αστρολογίας που παρατηρείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Εμείς, οι υπογράφοντες αστρονόμοι, αστροφυσικοί και επιστήμονες άλλων κλάδων, επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε στο κοινό την αντίθεσή μας στην άκριτη αποδοχή των προβλέψεων και των συμβουλών που δίνουν οι αστρολόγοι, ιδιωτικά και δημόσια.

Αυτοί που θέλουν να πιστεύουν στην αστρολογία πρέπει να αντιληφθούν πως οι δοξασίες της δεν έχουν καμιά επιστημονική θεμελίωση. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας πίστευαν στις προβλέψεις και τις συμβουλές των αστρολόγων, γιατί η αστρολογία ήταν αναπόσπαστο μέρος της μαγικής τους κοσμοαντίληψης. Συμβουλεύονταν τα ουράνια αντικείμενα γιατί τα θεωρούσαν κατοικίες ή οιωνούς των Θεών που συνδέονταν στενά με τα γεγονότα που συνέβαιναν εδώ στη Γη. Αγνοούσαν τις τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν την Γη από τους πλανήτες και τα άστρα. Τώρα που αυτές οι αποστάσεις είναι δυνατό να υπολογιστούν και που έχουν πραγματικά μετρηθεί, ξέρουμε ότι οι βαρυτικές και άλλες επιδράσεις που προκαλούν οι μακρινοί πλανήτες και τα ακόμα πιο μακρινά άστρα είναι απειροελάχιστα μικρές. Το να πιστεύουμε σήμερα ότι οι δυνάμεις που ασκούν τα άστρα και οι πλανήτες της στιγμή της γέννησής μας διαμορφώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το μέλλον μας, είναι λάθος. Επίσης λαθεμένη είναι η άποψη ότι οι θέσεις των ουράνιων σωμάτων καθιστούν ορισμένες ημέρες ή περιόδους πιο ευνοϊκές για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ακόμα, δεν είναι αλήθεια ότι οι ζωδιακοί αστερισμοί καθορίζουν αν θα είναι συμβατές ή όχι οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Γιατί πιστεύουν οι άνθρωποι στην αστρολογία; Στους αβέβαιους καιρούς μας, πολλοί αναζητούν τη σιγουριά μιας καθοδήγησης για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Προτιμούν να πιστεύουν σε ένα πεπρωμένο προκαθορισμένο από αστρικές δυνάμεις που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό τους. Πρέπει, όμως, όλοι να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο και να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον μας βασίζεται στον εαυτό μας και όχι στα άστρα.

Στη σημερινή εποχή της πλατιάς διάδοσης του διαφωτισμού και της εκπαίδευσης, ποιος θα φανταζόταν πως είναι επιτακτικό να ξεσκεπαστούν πίστεις βασισμένες στη μαγεία και στις προλήψεις; Κι όμως, η αποδοχή της αστρολογίας διαπερνά τη σύγχρονη κοινωνία. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι έγκυρες κατά τα άλλα εφημερίδες, τα περιοδικά και διάφορες εκδόσεις, συνεχίζουν άκριτα να διαδίδουν αστρολογικά ωροσκόπια, προβλέψεις και χάρτες. Όλα αυτά συμβάλλουν την ανάπτυξη ενός επικίνδυνου ανορθολογισμού και σκοταδισμού.

Πιστεύουμε πως είναι καιρός να προκαλέσουμε άμεσα και δυναμικά τους υποκριτικούς ισχυρισμούς των τσαρλατάνων αστρολόγων και να γίνει φανερό πως όσοι συνεχίζουν να πιστεύουν την αστρολογία, το κάνουν γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση που να θεμελιώσει τις πεποιθήσεις τους, ενώ υπάρχουν πολλές στέρεες αποδείξεις για το αντίθετο.

 

 

 

 

 

 

Κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ

 

Hans A. Bethe, καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Cornell

Sir Francis Crick, σύμβουλος Ιατρικών Ερευνών, Cambridge, Eng.

Sir John Eccles, καθηγητής Φυσιολογίας και Βιοφυσικής, SUNY

Gerhard Herzberg, Καναδικό Εθν. Συμβούλιο Ερευνών.

Wassily Leontief, καθηγητής Οικονομολογίας, Παν/μιο Harvard

Konrad Lorenz, καθηγητής, Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών

Andre M. Lwoff, καθηγητής, Ινστιτούτο Παστέρ, Παρίσι

Sir Peter Medawar, σύμβουλος Ιατρικών Ερευνών, Middlesex, Eng.

Jacques Monod, Ινστιτούτο Παστέρ, Παρίσι

Robert S. Mulliken, καθηγητής Χημείας, Παν/μιο Chicago

Linus C. Pauling, καθηγητής Χημείας, Παν/μιο Stanford

Edward M. Purcell, καθηγητής Παν/μιο Harvard

Paul A. Samuelson, καθηγητής Οικονομολογίας, ΜΙΤ

Julian Schwinger, καθηγητής Φυσικής, Παν/μιο Calif., Los Angeles

Glenn T. Seaborg, καθηγητής, Παν/μιο Calif., Berkeley

J. Tinbergen, καθηγητής Ρότερνταμ, Ολλανδία

N. Tinbergen, καθηγητής Ηθολογίας, Παν/μιο Oxford

Harold C. Urey, καθηγητής Αστροφυσικής, Παν/μιο Calif., San Diego

George Wald, καθηγητής Βιολογίας, Παν/μιο Harvard